Categories
Information från styrelsen

Nyhetsbrev 69 – december 2023

Stoppa objudna gäster i trapphusen

Våra ytterportar är väldigt väderkänsliga. Förändringar i temperatur och fuktighet påverkar hur bra eller dåligt våra portar stängs. Vår tekniker från Nabo brukar kontrollera och justera stängningsmekanismen när han gör sitt veckobesök. Men pga snabba förändringar i vädret så kan den justeringen vara otillräcklig. Det är därför viktigt att vi alla, speciellt under den här årstiden, är uppmärksamma på att dörren verkligen går i lås när vi passerar.

Paketboxarn i trapphusen

Paketboxarna och tomma postboxar nere i trapphuset är inte menade för den reklam och de gratistidningar du inte vill ha. Var snälla och ta med er detta och kasta det i återvinningen utanför Coop.

Sopor, julklappspapper och granar

Som vi har berättat tidigare, förpackningar och tidningar ska slängas på återvinningsstationen utanför Coop. Dessa objekt ska inte lämnas i vårt grovsoprum. Julklappspapper och annat emballage skall också slängas på återvinningsstationen och inte i grovsoprummet

Matavfall lämnas i det kärl som finns i soprummet. Övriga sopor, väl förslutna, kan slängas i sopnedkastet eller lämnas direkt i sopkarusellen.

Julgranar lämnas på anvisade uppsamlingsplatser för granar (vanligtvis brukar de finnas nära platsen där man köpt dem). Inga granar på trottoaren utanför fastigheten. Tänk också på att granbarr i trappor utgör en halkrisk. Vi uppskattar att man sopa efter sig.

Sist men inte minst så vill vi i styrelsen passa på att önska alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Categories
Information från styrelsen

Nyhetsbrev 68 – november 2023

Eftersom vi har fått många nya medlemmar till föreningen på sista tiden så finns det anledning att påminna om vad som gäller vid förändring och renovering av lägenheten.
Vi vill också påminna nya och gamla medlemmar om våra trivselregler som finns på hemsidan. Bland annat när det ska vara lugnt i huset.

Kontakta styrelsen om du vill bygga om

Kontakta alltid styrelsen innan du bygger om lägenheten. Fyll i blanketten ”Anmälan om renovering av lägenhet i BRF Gjutaren 16” och skicka den till styrelsen.

Bygglovsprocessen

Detta är en beskrivning av föreningens hantering av om- och tillbyggnader i lägenheter och fastighet som kräver bygglov.

  • Sökande skickar förslag med ritning till styrelsen. Alternativt till stämman i form av en motion. Se nedan.
  • Styrelsen eller stämman tar beslut huruvida bygglovsansökan kan påbörjas.
  • Stadsbyggnadskontoret (SBK) informerar styrelsen om att en bygglovsansökan har inkommit.
  • Styrelsen svarar och beskriver huruvida man önskar medverka i den kommande processen. Om nej, så är ombyggnaden beviljad och föreningens hantering slutar här.
  • Om ja, så meddelar SBK styrelsen ett bygglovsbeslut.
  • Styrelsen tar slutgiltigt genomförandebeslut. Om beviljat så kan om- och tillbyggnad starta.

Vid påverkan på fastigheten ska även ett genomförandeavtal upprättas mellan sökande och föreningen.

Stämmobeslut krävs när om- och tillbyggnad väsentligen påverkar fastigheten, dess förvaltning, gemensamma delar, funktioner, utseende etc.

Förändringar i lägenheten

2023-01-01 skärptes bostadsrättslagen när det gäller förändringar i lägenheten. Detta är den nya skrivningen:

Bostadsrättshavaren får företa förändringar i lägenheten. Följande åtgärder får dock inte företas utan styrelsens tillstånd:

  1. ingrepp i bärande konstruktion
  2. ändring av befintlig ledning för avlopp, värme, gas eller vatten
  3. installation eller ändring av anordning för ventilation
  4. installation eller ändring av eldstad eller rökkanal, eller annan påverkan på brandskyddet, eller
  5. annan väsentlig förändring av lägenheten

Om du vet att du kommer att bullra, informera först

Om du ska göra något som du vet kan störa dina grannar, prata med dem först. Du kanske ska renovera och behöver borra, spika eller slipa långa stunder. Då är det bra om dina grannar vet varför det bullrar och hur länge det kommer att hålla på.

Hantering av byggsopor och städning

Inga byggsopor/målarfärg/el material o.s.v. får slängas i föreningens återvinningsrum. Bortforsling åligger den som renoverar sin lägenhet. Man kan boka ett eget kärl i grov-sop-rummet för 500 kr men man är då begränsad till det som beskrivs som grov-sopor. Kontakta i så fall styrelsen.

Det kan hända att bygg-skräp letar sig ut från lägenheten och vidare ner i trapphuset. Glöm då inte att städa efter dig. Sågspån i trappan kan betyda halkrisk.

Lugnt i huset efter 22 på vardagar, 24 på helger

Tänk på att vi bor i en lyhörd fastighet och att en del ljud hörs minst lika mycket hos våra grannar som hos oss själva.

Tumregeln är att det ska vara lugnt i huset efter klockan 22.00 på söndag till torsdag, och efter klockan 24.00 på fredag och lördag.

Med vänliga hälsningar, styrelsen

Categories
Information från styrelsen

Nyhetsbrev 67 – september 2023

Veckostädning

Vi har satt upp ett anslag på anslagstavlan angående vad som ingår i vår veckostädning från Vardagsfrid. Nytt är att även tvättstugan och trapporna ner till tvättstugan ingår.

Avfall

Stockholm vatten och avfall har annonserat ett antal förändringar som påverkar oss i fastigheten:

År 2024 tar staden över ansvaret för återvinningsstationerna. T.ex. den utanför Coop. År 2024 blir det också förbjudet med matavfallskvarnar. Matavfall ska hållas separat från övrigt avfall som vi har berättat om tidigare.

År 2027 förväntas dessutom fastighetsägarna inrätta egna återvinningsstationer, så kallad fastighetsnära insamling (FNI).

Styrelsen arbetar kontinuerligt med sop- och återvinningssituationen och hur den ska lösas för att passa gällande lagar och regler.

Skräpdumpning i våra förrådsgångar

Det är inte ok att dumpa diverse skräp efter renoveringar i våra förrådsgångar. Sådant skräp ska fraktas till närmaste återvinningscentral (ÅVC).

Lysrör

I år upphör tillverkningen av traditionella lysrör då de innehåller kvicksilver. Oftast finns det passande LED-lysrör att tillgå så konverteringen i våra allmänna utrymmen kommer att ske succesivt.

Engagemang

Styrelsen är oroad över det vikande engagemanget bland föreningens medlemmar, vilket är en förutsättning för föreningens existens.

En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening som äger en fastighet, och behöver ha ledamöter till styrelse, samt revisorer och valberedning. All denna bemanning bygger på medlemmarnas engagemang. Vi har de senaste året sett ett dalande engagemang bland våra medlemmar, och det har varit svårt att få fram kandidater till styrelsen. På senaste årsstämman var deltagandet tunt och vi saknar ledamöter samt internrevisor. Tänk över ifall du kan tänka dig att vara med och sköta föreningen du bor i, för blir vi fler personer i styrelsen gör det arbetet lättare!

Stamspolning och kamerabesiktning av stammar

Styrelsen tar nu in offerter angående detta. Datum för detta kommer i ett senare nyhetsbrev men bra att veta är att spolning ska ske i varje lägenhet.

Categories
Information från styrelsen

Nyhetsbrev 66 – juni 2023

Årsstämma och ny styrelse

Den 25:e maj hölls föreningens stämma och detta år hade vi tyvärr väldigt få deltagande medlemmar. Styrelsen beviljades ansvarsfrihet och två nya ledamöter valdes in. Vi tackar de avgående ledamöterna, Beatrice Wåhrberg och Robert Hjalmers, samtidigt som vi välkomnar Maja Mukkavaara och Martin Anfelt till styrelsen. Jan Åkerstedt omvaldes till ytterligare en tvåårsperiod. Cissi Thorell och Jacob Mattsson har ett år kvar på sitt mandat. Stämman föreslog dessutom att vi ska sträva efter ett större antal ledamöter i styrelsen för klara eventuella avgångar.

Konstituering av ny styrelse

Styrelsen är nu konstituerad. Ordförande blir Jan Åkerstedt, Kassör Martin Anfelt, Ledamöter: Cissi Thorell, Maja Mukkavaara och Jacob Mattsson.

Ny medlem i föreningen

Sandra Enåsen Due-Pedersen har sålt sin lägenhet Birkagatan 28A och in flyttar Christoffer Orrgren. Vi tackar Sandra för den tid som varit och hälsar Christoffer välkommen till vår förening.

Anonymt brev till granne

En person i huset har känt sig så störd av en grannes ljudnivå så att hen skickade ett anonymt brev. Du ska som boende i huset självklart inte behöva stå ut med besvärliga störningar men sättet att hantera situationer som denna är antingen att kontakta grannen själv eller att kontakta någon i styrelsen. 

Grillning på gården

På gården finns det två grillar till medlemmarnas förfogande. Tänk bara på att:

•​Rulla ut grillen från huskroppen så att inte oset sugs in i våra lägenheter

•​Använd den elektriska grilltändaren. Då blir det mindre os vid tändning. Förlängningskabel finns lådan för kuddförvaring.

•Rengör grillen efter användandet. Det finns en zink-hink för använd aska. Ingen aska i
rabatterna! Om hinken är full, paketera och släng i soporna men kontrollera först att askan är ordentligt släkt. Man kan sticka ner fingret i askan.

Kontrollera att hissdörren är korrekt stängd

Våra hissdörrar kan vara känsliga ibland. Det händer ibland att de inte stängs ordentligt och då står hissen där den står. Lite tråkigt för de som verkligen behöver hissen, så lite uppmärksamhet kan vara på sin plats.

Tvättstugan

Ett antal plastgalgar från tvättstugan är på drift. Du som har lånat, var god och lämna tillbaka dem snarast. De behövs i tvättstugan.

Sophantering

För någon vecka sedan fick vi avhjälpa ett stopp i sopnedkastet. Det var en Björn Borg kartong som hade satte sig på tvären. Kartonger vill vi att ni lämnar på återvinningen utanför Coop. Matrester ska komposteras enligt Stockholm stad. En container för matrester finns i soprummet.

Dessutom, Stockholm stad har beslutat att från 2027 ska vi i föreningen erbjuda Fastighetsnära Insamling (FNI) av returmaterial. Det betyder utökad återvinning i fastigheten och i soprummet.

Categories
Information från styrelsen

Nyhetsbrev 65 – april 2023

Årsstämman

Den årliga stämman infaller som tidigare nämnt den 25/5 kl 18.00 i den stora lokalen under Birkagatan 28 (samma som förra året).

Vi kommer att bjuda på lättare mat och dryck och hoppas på att så många som möjligt kan närvara.

Glöm inte att lämna in fullmakter ifall ni inte kan närvara på stämman. Notera att hanteringen av fullmakter och ombud är tillbaka till de tidigare regler som gällde före pandemin. Läs mer om detta i föreningens stadgar.

Trots att våren kanske känns långt bort just nu i snörusket så är den närmre än man kan tro och många börjar nog bli sugna på att snart kunna nyttja våran fina innergård. Med det sagt har vi bestämt ett datum för vårens städdag – 23/4, då vi hoppas att så många som möjligt vill och kan hjälpa till att piffa upp fastigheten inför våren och sommaren.

Städdagen

Vi i styrelsen vill tacka för den stora insatsen på städdagen och för en bra uppslutning. Många valde att utföra sysslor i förtid vilket resulterade i en mycket effektiv städdag.

Ett tack för hjälpen kommer i brevlådan till de som medverkade inom kort.

Injustering ventilation

För en tid sedan annonserade vi att vi ville åtgärda obalansen i fastighetens ventilationssystem. Tyvärr har inget av de inbjudna företagen varit av intresse och vi föreslår därför att skjuta upp åtgärden tills att nästa OVK utförs.