Eftersom vi har fått många nya medlemmar till föreningen på sista tiden så finns det anledning att påminna om vad som gäller vid förändring och renovering av lägenheten.
Vi vill också påminna nya och gamla medlemmar om våra trivselregler som finns på hemsidan. Bland annat när det ska vara lugnt i huset.
Kontakta styrelsen om du vill bygga om
Kontakta alltid styrelsen innan du bygger om lägenheten. Fyll i blanketten ”Anmälan om renovering av lägenhet i BRF Gjutaren 16” och skicka den till styrelsen.
Bygglovsprocessen
Detta är en beskrivning av föreningens hantering av om- och tillbyggnader i lägenheter och fastighet som kräver bygglov.
- Sökande skickar förslag med ritning till styrelsen. Alternativt till stämman i form av en motion. Se nedan.
- Styrelsen eller stämman tar beslut huruvida bygglovsansökan kan påbörjas.
- Stadsbyggnadskontoret (SBK) informerar styrelsen om att en bygglovsansökan har inkommit.
- Styrelsen svarar och beskriver huruvida man önskar medverka i den kommande processen. Om nej, så är ombyggnaden beviljad och föreningens hantering slutar här.
- Om ja, så meddelar SBK styrelsen ett bygglovsbeslut.
- Styrelsen tar slutgiltigt genomförandebeslut. Om beviljat så kan om- och tillbyggnad starta.
Vid påverkan på fastigheten ska även ett genomförandeavtal upprättas mellan sökande och föreningen.
Stämmobeslut krävs när om- och tillbyggnad väsentligen påverkar fastigheten, dess förvaltning, gemensamma delar, funktioner, utseende etc.
Förändringar i lägenheten
2023-01-01 skärptes bostadsrättslagen när det gäller förändringar i lägenheten. Detta är den nya skrivningen:
Bostadsrättshavaren får företa förändringar i lägenheten. Följande åtgärder får dock inte företas utan styrelsens tillstånd:
- ingrepp i bärande konstruktion
- ändring av befintlig ledning för avlopp, värme, gas eller vatten
- installation eller ändring av anordning för ventilation
- installation eller ändring av eldstad eller rökkanal, eller annan påverkan på brandskyddet, eller
- annan väsentlig förändring av lägenheten
Om du vet att du kommer att bullra, informera först
Om du ska göra något som du vet kan störa dina grannar, prata med dem först. Du kanske ska renovera och behöver borra, spika eller slipa långa stunder. Då är det bra om dina grannar vet varför det bullrar och hur länge det kommer att hålla på.
Hantering av byggsopor och städning
Inga byggsopor/målarfärg/el material o.s.v. får slängas i föreningens återvinningsrum. Bortforsling åligger den som renoverar sin lägenhet. Man kan boka ett eget kärl i grov-sop-rummet för 500 kr men man är då begränsad till det som beskrivs som grov-sopor. Kontakta i så fall styrelsen.
Det kan hända att bygg-skräp letar sig ut från lägenheten och vidare ner i trapphuset. Glöm då inte att städa efter dig. Sågspån i trappan kan betyda halkrisk.
Lugnt i huset efter 22 på vardagar, 24 på helger
Tänk på att vi bor i en lyhörd fastighet och att en del ljud hörs minst lika mycket hos våra grannar som hos oss själva.
Tumregeln är att det ska vara lugnt i huset efter klockan 22.00 på söndag till torsdag, och efter klockan 24.00 på fredag och lördag.
Med vänliga hälsningar, styrelsen